Dit blogartikel is geschreven door het Wissel-team door Klantenservice Wissel.nl

Zelf je vliegvoucher doorverkopen

10 mei 2016
Zelf je vliegvoucher doorverkopen

Je hebt concertkaartjes voor de favoriete boy-band van je vriendin, maar opeens maakt ze het uit. Geen probleem: je verkoopt de kaartjes gewoon op ticketswap! :-)

Je hebt kaartjes voor een Koningsdag-festival en de weersvoorspellingen zien er niet al te best uit: 'code Oranje'... óf je hebt kaartjes voor de film vanavond, maar de oppas zegt op het allerlaatste moment af. In al deze gevallen kun je naar ticketswap of marktplaats om iemand te vinden die voor jou in de plaats gaat.

Vliegtickets en vliegvouchers niet overdraagbaar

Tot nu toe is er slechts één uitzondering op deze 'overdraagbaarheid van cadeaubonnen, vouchers en andere waardepapieren': vliegtickets!

Een vordering op een winkel(keten) is overdraagbaar in het algemeen. Maar dit kan bij overeenkomst worden uitgesloten (art. 3:83 lid 2 BW). Zo is de Nationale Vliegtuigbon niet overdraagbaar, zo blijkt uit de voorwaarden. Dat mag. Maar je zult dan wel bij de aankoop expliciet een naam en andere gegevens van de koper moeten vastleggen óp de bon. Ik krijg uit het artikel het gevoel dat winkelketens en cadeaubonuitgevers vooral balen van deze handel omdat ze het eigenlijk wel prettig vinden dat een X-percentage van de bonnen nooit ingeleverd worden. Het is natuurlijk altijd leuk dat je geld krijgt en vervolgens niets hoeft te doen.

Bron: Mag dat wel, handelen in cadeaubonnen via internet?

In eerste instantie dacht ik dat deze uitzondering is gemaakt om redenen van de veiligheid: als een vliegtuigmaatschappij en/of luchthaven dagen/weken van tevoren weet dat iemand een bepaalde vlucht gaat nemen, dan hebben ze wat extra tijd om databases te koppelen of extra onderzoek te verrichten.

Maar waarom geldt dit dan niet voor internationale treinkaartjes?

Al schrijvende zie ik echter een aantal tegenargumenten, waarom veiligheid niet de reden is voor de niet-overdraagbaarheid van vliegtickets:

  • internationale treintickets (zoals van bijvoorbeeld klassieke Thalys tickets) zijn anoniem en overdraagbaar (last-minute home-print tickets zijn overigens op naam en niet overdraagbaar)
  • paspoortcontrole is tegenwoordig real-time: direct na het scannen wordt je paspoortnummer vergeleken met talloze databases om te zien over er een reden is waarom je een land niet in of uit mag reizen (parkeerboetes, borgtocht, etc...)
  • er is een verschil tussen anoniem en niet-overdraagbaar: vliegtickets kunnen om reden van bijvoorbeeld veiligheid niet anoniem zijn, dat verklaart nog niet waarom ze niet met één telefoontje van -niet anonieme- eigenaar te veranderen zijn.

Het draait dus om geld?

De werkelijke reden van de niet-overdraagbaarheid van vliegtickets en vliegvouchers is waarschijnlijk economisch van aard: geannuleerde vliegtickets kunnen op deze manier opnieuw worden verkocht: da's twee keer verdienen aan dezelfde vliegtuigstoel!

Daarnaast worden veel vluchten door vliegmaatschappijen structureel 'overboekt': vliegtuigmaatschappijen verkopen - als het even kan - op iedere vlucht meer zitplaatsen dan er stoelen zitten in het vliegtuig. Door de wet van grote getallen komen er per vlucht altijd wel 1-? passagiers niet op tijd opdagen, door bijvoorbeeld vertraging van een vorige vlucht wordt aansluitende vlucht niet gehaald of er was een lange file op weg naar het vliegveld. Ook mensen die ruim van tevoren hun vlucht zouden willen (!) annuleren maken dit structureel 'over-sellen' mogelijk: overdraagbaarheid van tickets zou het aantal passagiers dat per vlucht komt opdagen wel eens aanzienlijk kunnen vergroten!   

De Consumentenbond acht niet-overdraagbaarheid vliegtickets onrechtvaardig

De Consumentenbond heeft zich - neem ik aan - verdiept in de redenen die vliegtuigmaatschappijen aanvoeren voor het niet-overdraagbaar zijn van vliegtickets. Ondanks deze - mij onbekende redenen - komen ook zij tot de conclusie dat de niet-overdraagbaarheid van vliegtickets en vlieg-vouchers onwenselijk is en dient te worden afgeschaft/teruggedraaid.

Je vliegticket zelf doorverkopen. Binnenkort kan het waarschijnlijk!

Heb je een vliegticket gekocht, maar kun je onverhoopt niet op reis? Dan mag je je ticket niet zomaar overdragen aan een ander. De Consumentenbond vindt dat oneerlijk en is een petitie gestart.

Bron: RTL Nieuws

Consumentenbond: reiziger moet ticket kunnen doorverkopen

De Consumentenbond wil dat reizigers hun vliegticket kunnen doorverkopen op het moment dat ze ervoor kiezen er zelf geen gebruik van te maken. Op dit moment is dat nog niet mogelijk, zodat passagiers hun geld in de meeste gevallen kwijt zijn als ze niet vliegen.

Voor pakketreizen, waarbij een vlucht met een overnachting wordt gecombineerd, geldt al wel dat de reis kan worden doorverkocht aan derden. “Wij willen dat consumenten hun vliegtickets voor de oorspronkelijke prijs en zonder extra kosten kunnen overdragen aan een ander”, stelt de bond, die zich aansluit bij een burgerinitiatief van online reismarktplaats TradeYourTrip.

Bron: luchtvaartnieuws.nl

Reiziger moet vliegticket zelf mogen doorverkopen

De Consumentenbond maakt zich boos over de strenge regels en hoge tarieven die luchtvaartmaatschappijen hanteren bij het annuleren van losse vliegtickets, en is een burgerinitiatief gestart om het onderwerp op de politieke agenda te krijgen.

Wie een pakketreis boekt (een vlucht en een hotel) kan een ander in zijn plaats laten gaan, maar wie van zijn losse vliegticket af wil betaalt niet zelden 100% annuleringskosten. De luchtvaartmaatschappij kan dezelfde stoel dan nog een keer verkopen.

Directeur Bart Combée van de belangenorganisatie vindt het „niet uit te leggen dat er een rechtsongelijkheid bestaat tussen een pakketreis en een losse vlucht”.

Bron: De Telegraaf

Vliegtickets / cadeaubonnen : tomedo / tomato? 

Misschien is De Consumentenbond ook wel een aanhanger van óns concept? Wij zien in elk geval grote overeenkomst tussen het willen verkopen van je ongebruikte vliegticket en het willen verkopen van je ongebruikte cadeaubonnen.

Het verhandelen en (helpen met) omboeken van vliegtickets ligt net iets te ver van onze 'business', maar het verhandelen van zogenaamde vliegvouchers ligt zéker binnen de mogelijkheden van ons concept! Sterker nog, vanaf heden kun je op onze website een apart formulier invullen als je je vliegvoucher wilt verkopen: snel, makkelijk, veilig en betrouwbaar aan een bedrijf  in plaats van aan een andere particulier.

Vliegvouchers, wat zijn dat eigenlijk?

Heb je tijdens een vlucht vertraging opgelopen, is je vlucht overboekt / geannuleerd of je hebt een andere klacht ingediend bij een luchtvaartmaatschappij, dan kun je in aanmerking komen voor een compensatie (zie ook artikel van De Consumentenbond "Vlucht vertraagd, geannuleerd of overboekt? Check met de Vlucht Claim Service")

Deze schadevergoedingen worden met veschillende termen aangeduid:

  • reistegoed in de vorm van een voucher
  • EMD vouchers KLM ("Electronic Miscellaneous Document")
  • TDC of Travel Discount Certificate

 

KLM voucher

Voorbeeld van een KLM Travel Discount Certificate

This certificate entitles a customer to a discount of EUR so off any published fare for travel on KLM Royal Dutch Airlines, Air France and Delta Air Lines. The outbound flight must be completed before the validity date (see above). See back for terms and travel conditions - void if sold, bartered or exchanged for compensation - not valid for transportation. Discount in EUR: 50 Value in local currency To be completed by Ki/AF/IX ticket office TRAVEL DISCOUNT CERTIFICATE

In de voorwaarden van dit KLM voucher staat dat deze 'ongeldig is indien verkocht, geruild of ingewisseld voor een tegenprestatie'. Wij zijn erg benieuwd wat de juridische basis hiervoor is*. Wellicht kan iemand met een juridische achtergrond zijn reactie geven onderaan dit artikel?

Vind je het initiatief van De Consumenten ook een goed idee, wil je zelf een  vlieg voucher verkopen of heb je begrip voor het standpunt van de vliegmaatschappijen? Graag lees ik je feedback en aanvullingen in onderstaande commentaren!

 

* : enkele maanden geleden troffen we nog cadeaubonnen aan waarop stond dat deze 'niet overdraagbaar' waren. Heel gek voor een cadeaubon :-) Gelukkig is deze opmerkelijke voorwaarde inmiddels op geen enkele cadeaubon meer te vinden!

 

Relevante links