Dit blogartikel is geschreven door het Wissel-team door Klantenservice Wissel.nl

Cadeaubonnen met meer aangesloten merken niet noodzakelijk betrouwbaarder

11 mrt. 2020

De recente (op dit mogelijk zeer waarschijnlijke) ondergang van V&D heeft een groot aantal consumenten gezamenlijk voor 9.6 mln euro gedupeerd, omdat hun - soms nèt in hun kerstpakket ontvangen - V&D cadeaubonnen niet meer worden ingenomen.

Kritische geluiden gaan op om "cadeaubonnen helemaal af te schaffen" of in elk geval "cadeaubonnen te vermijden de maar bij één merk of winkelketen besteed kunnen worden".

Volledige afschaffing cadeaukaarten onwaarschijnlijk

Inderdaad, veel mensen krijgen liever geld in plaats van een cadeaubon. Mensen geven echter liever een cadeaubon dan geld. Met de opkomst van de - vaak maar 1 jaar geldige - belevenisboxen is de voorkeur voor de gever nóg sterker in het voordeel van cadeaubonnen komen te liggen. Wat is er voor een gever nu leuker dan "iemand die alles al heeft" eens "lekker te trakteren op een avondje uit eten of een dagje uit"? Psychologen en geluksgoeroes geven deze mensen gelijk: belevenissen (zoals vakanties) maken gelukkiger dan 'spullen'. Nog een reden om iemand op een cadeaubon te trakteren: je kunt de ontvanger nog eens vragen "Wat heb je ermee gedaan?".

Voor werkgevers en werknemer kleven er allerlei fiscale nadelen aan het geven van geld (denk aan 80% bonus-belasting!). Ook om deze - de laatste jaren steeds populairdere reden - is de "volledige afschaffing van cadeaubonnen" onwaarschijnlijk.

Aantal winkelketens waar een cadeaubon kan worden ingeleverd geen indicatie voor betrouwbaarheid

De rondom de ondergang van V&D veel gehoorde oproep om toch vooral "cadeaukaarten te mijden de maar bij één enkele winkelketen besteed kunnen worden" is goed bedoeld, maar is in de praktijk geen goede richtlijn. De kans dat een bepaalde cadeaubon binnenkort niet meer te besteden is, hangt bij ons weten niet samen met het aantal merken dat deze bon accepteert.

Een voorbeeld is bijvoorbeeld de ... box, welke in 201x failliet ging en vele gedupeerden met een waardeloze cadeaubox achterliet. Ook kunnen de verschillende merken waarbij je met je cadeaubon terecht kunt allemaal onderdeel zijn van hetzelfde moederbedrijf.

Beste garantie voor besteedbaarheid bonnen is een EGI-licentie

....