Dit blogartikel is geschreven door het Wissel-team door Klantenservice Wissel.nl

Help ons in de strijd tegen verlopen cadeaubonnen

14 sep. 2016
Help ons in de strijd tegen verlopen cadeaubonnen


CadeaubonnenWissel.nl koopt dagelijks cadeaubonnen in van particulieren en verkoopt deze via de webshop aan andere particulieren. Hierbij treden we op als een verbindende schakel tussen mensen die liever geld hebben dan een cadeaubon, en mensen die dol zijn op korting. We bieden bezoekers van onze website en van ons kantoorpand in Houten een eerlijke prijs voor hun cadeaubonnen. Bezoekers van onze webshop genieten van cadeaubonnen met korting én kopersbescherming.

Verlopen cadeaubonnen een groot probleem

Toen we een jaar geleden plannen maakten die hebben geleid tot het oprichten van wissel.nl, wisten we dat cadeaubonnen met beperkte geldigheid een probleem is dat we met de inkoop en verkoop van cadeaubonnen konden oplossen. We wisten toen al dat er jaarlijks voor tientallen miljoenen euro's verdampt in de vorm van cadeaubonnen die - met de beste bedoelingen - cadeau gedaan worden. 

Inmiddels zijn deze cijfers voor ons méér dan alleen statistiek: dagelijks moeten we klanten teleurstellen, omdat hun cadeaubon is verlopen.

Verlopen V&D cadeaubonnen

In veel gevallen gaat het hier om verlopen V&D cadeaubonnen. In december 2015 heeft V&D nog cadeaubonnen verkocht, terwijl mensen hoog in die organisatie wisten dat het bedrijf het einde van het jaar niet zou halen.  Als V&D van rechtswege verplicht was geweest om de 7.9 mln euro in haar cadeaukaartprogramma bij een 'stichting derdegelden' met zogenaamde EGI licentie onder te brengen, dan was een hoop consumenten - waaronder een hoop die de cadeaubonnen in hun kerstpakket hadden ontvangen - een heleboel leed bespaard.

Petitie ten behoeve van een wetsvoorstel tegen 'harde redemptie'

Op initiatief van De Consumentenbond is er een keurmerk cadeaubonnen opgericht waar een aantal uitgevers van cadeaubonnen met 'klantvriendelijke voorwaarden' zich bij heeft aangesloten. Ondertussen blijft het probleem van kort geldige cadeaubonnen bestaan: het merendeel van de 200 landelijke cadeaukaartuitgevers is niet bij dit keurmerk aangesloten en is ook niet voornemens om dit te gaan doen.

Om die reden starten we op deze pagina een forum waarop mensen het verhaal achter hun verlopen cadeaubon kwijt kunnen. Als we genoeg voorbeelden hebben van 'schrijnende' situaties, kunnen we wellicht een burgerinitiatief of petitie starten voor een wetsvoorstel dat het 'van de ene op de andere dag verdampen van geld' verbiedt. In plaats daarvan zou dan in de wet verankerd moeten worden dat cadeaubonnen onbeperkt geldig zijn, of anders 'geleidelijk verlopen'. Ook zou iedere uitgever van cadeaubonnen verplicht een registratie-/herinneringsservice moeten aanbieden, die eigenaars van cadeaubonnen op tijd eraan herinnert dat hun cadeaubon bijna verloopt.

Aandacht voor individueel leed achter verlopen cadeaubonnen: vertel ons je verhaal.

Uitgevers van (kort geldige) cadeaubonnen verdienen op dit moment zeer goed aan het verlopen van door hen uitgegeven cadeaubonnen. Op dit moment biedt de Nederlandse wet hen hiervoor ook de ruimte.

Als we genoeg voorbeelden hebben van 'echte' gedupeerde klanten, kunnen we misschien een vuist maken en de wetgevers in Den Haag vragen nog eens kritisch naar de bestaande wetgeving rondom cadeaubonnen te kijken.