Dit blogartikel is geschreven door het Wissel-team door Klantenservice Wissel.nl

Cadeaubonnen met beperkte geldigheid weer onderwerp bij VARA Kassa

08 dec. 2015
Cadeaubonnen met beperkte geldigheid weer onderwerp bij VARA Kassa

Afgelopen Pakjesavond besteedde VARA Kassa opnieuw aandacht aan cadeaubonnen met beperkte houdbaarheid. Een aantal ontvangers van een cadeaubon gaf in het programma aan dat ze blij waren met hun cadeaubon, maar deze wilden bewaren 'voor een speciale gelegenheid'.

Een jaar is zo om

Heel herkenbaar: krap een jaar later - als het weer bijna hun verjaardag is of als het weer tijd wordt om zich te verheugen op het jaarlijkse kerstpakket - worden ontvangers opeens herinnerd aan de cadeaubon die ze krap een jaar ervoor hebben gekregen. Na enig zoeken vinden ze deze dan terug in de keukenla en maken alsnog haast om deze te besteden. Vaak is de cadeaubon dan nét verstreken. Cadeaukaarten verlopen namelijk niet een jaar na ontvangst, maar een jaar na aanschaf door de goed bedoelende gever van de cadeaukaart.

"Ik vind het niet vanzelfsprekend dat ik op een speciale website moet inloggen om te zien wanneer een cadeaubon is aangekocht en tot wanneer het geldig is"

"Een jaar is zó om", zo zal iedereen die wel eens een cadeaubon heeft laten verlopen teleurgesteld beamen. Als oprichters van wissel.nl zijn wij maar al te goed bekend met de cadeaukaartprogramma's met een beperkte geldigheid. Deze kopen we in principe alleen in als deze nog langer geldig zijn dan 6 maanden.

Voor lezers die zich afvragen waarom een bedrijf toch van die kort houdbare cadeaubonnen verkoopt, citeren we hier een aantal fragmenten uit de VARA Kassa aflevering van 14 november 2015:

Waarom doet zo'n bedrijf dat? Ze hebben het geld toch binnen?
Wat maakt het dan nog uit hoelang zo'n bon nog geldig is?

Het is voor deze bedrijven natuurlijk buitengewoon prettig als er 100 euro betaald is en ze hoeven er niets voor terug te doen. [...] dat is écht een onderdeel van het verdienmodel.
[...] Geef een redelijke termijn - ik denk aan 5 jaar - dat zou gewoon eigenlijk het minimum moeten zijn"

5 miljoen euro [onderzoek 2011] dat elk jaar onbesteed in de keukenlades ligt en verloopt. We denken dat dit bedrag inmiddels veel hoger ligt, want de laatste jaren zijn er veel van die bonnen bijgekomen met zo'n hele korte geldigheidsduur.

"[... een minimum geldigheid van] 5 jaar wordt lastig. Het liefst zouden we natuurlijk willen 'voor altijd geldig' zoals bijvoorbeeld de VVV-bon. Maar in elk geval een stuk langer dan dat nu het geval is. Dat moet in ieder geval lukken. Ook die duidelijke vermelding [van de verloopdatum], dat moet er ook zeker doorheen komen. We schatten nog een maandje en dan hebben we de puntjes wel op de i. [...] Dan weten we ook meteen welke bonnen wél en niet meedoen.

VARA Kassa steunt Linda Foundation met verlopen cadeaubonnen

VARA kassa is namens de gedupeerde cadeaukaart-bezitters naar de aanbieders van de top 5 ingestuurde cadeaubonnen gestapt en heeft hen zo ver gekregen een - niet nader bekendgemaakt - deel van de totale 'schade' te betalen. Niet aan de eigenaars, maar aan de Linda Foundation. Gezamenlijk was deze actie goed voor nèt geen 10.000 euro. Een schijntje voor de bedrijven, maar een mooi bedrag voor de Linda Foundation, die met dit geld hopelijk een behoorlijk aantal extra gezinnen in financiële nood leuke Kerstdagen kan bezorgen!

Kijkers stuurden hun verlopen cadeaubonnen naar VARA Kassa voor het goede doel 
Kijkers van VARA Kassa stuurden in grote getale hun verlopen cadeaubonnen naar de redactie voor het goede doel: de Linda Foundation

De ene cadeaubon is de andere niet: voorkomen is beter dan genezen

Cadeaubonnen bestaan er in verschillende soorten en maten. Van een afstandje ziet de ene cadeaubox voor een avondje uit eten of bioscoop er hetzelfde uit als het alternatief. Wees verstandig, lees de kleine lettertjes en vergelijk de voorwaarden! Binnenkort komen we met een vergelijkingstabel, waarin we per categorie (uit eten, bioscoop, sauna, overnachtingen, etc...) de geldigheid en andere voorwaarden naast elkaar vergelijken.

Stuur je verlopen cadeaubon naar VARA Kassa

De Kassa Cadeaubonnenactie loopt nog even door. Blijf dus vooral je verlopen cadeaubonnen sturen naar BNN-VARA voor het goede doel. Heb je kaarten die nog niet zijn verlopen? Verkoop die cadeaubonnen aan wissel.nl! Vul het contactformulier in op onze home page voor een vrijblijvend bod!

Nuttige links